Biotehnologia agricola este tehnica in care organisme vii sau parti ale acestora sunt modificate pentru a realiza produse agricole pentru imbunatatirea culturilor sau pentru dezvoltarea microbilor in privinta utilizarii specifice in procesele agricole. Simplu spus, atunci cand instrumentele biotehnologiei sunt aplicate in agricultura, acesta este numita „agricultura biotehnologica”. Ingineria genetica este, de asemenea, o parte a biotehnologiei agricole de azi. Acum este posibil sa se efectueze modificari genetice si de transformare pe aproape toate speciile de plante, inclusiv pe toate culturile majore din intreaga lume.

Transformarea plantelor este unul dintre instrumentele implicate in domeniul biotehnologiilor agricole, in care genele sunt inserate in structura genetica a genomului plantei. Doua dintre cele mai frecvente metode de transformare a pomilor fructiferi si a altor plante sunt Agrobacterium Transformation – metoda care foloseste bacteriile in mod natural; si Biolistic Transformation – care implica utilizarea de mijloace mecanice. Folosind oricare dintre aceste metode, gena preferata este introdusa intr-un genom al plantei si prin metoda de reproducere traditionala trasaturile sunt transferate in diferite soiuri de culturi.

Productia de culturi alimentare a devenit mult mai ieftina si mai comoda, odata cu introducerea biotehnologiei agricole. Au fost proiectate culturi specifice tolerante la erbicide, rezultatul fiind controlul mult mai eficitent al buruienilor. Controlul daunatorilor a devenit, de asemenea, mai fiabil si mai eficient, eliminand necesitatea folosirii pesticidelor sintetice. Fitoremedierea este procesul in care plantele detoxifiaza poluantii din sol, sau absorb si acumuleaza substantele poluante din sol. In acest scop, au fost modificate genetic mai multe culturi, ajungandu-se la o recolta mai sigura si la imbunatatirea calitatii solului.Conform statisticilor USDA (Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite) cu referire la o sectiune specifica a biotehnologiei majore derivate din culturile de camp din intregile plantatii din Statele Unite in 2004, plantarea biotehnologica a reprezentat aproximativ 46% pentru porumb, 76% pentru bumbac si 85% pentru soia.

Biotehnologia agricola moderna a devenit acum o stiinta foarte bine dezvoltata. Utilizarea pesticidelor sintetice, care pot fi daunatoare pentru om si pentru mediu, inclusiv animale – bovine si porcine,  si care polueaza apele subterane a fost semnificativ diminuata odata cu introducerea bumbacului modificat genetic rezistent la insecte. Soia toleranta la erbicide si porumbul au permis, de asemenea, utilizarea de erbicide cu risc redus, care se descompun mai rapid in sol. Acestea sunt non toxice pentru plante sau animale, iar culturile tolerante la erbicide ajuta la conservarea stratului solului si previne eroziunea. Totodata, papaya rezistent la virusul ringspot s-a dezvoltat prin ingineria genetica, ceea ce a dus la salvarea industriei de papaya din SUA.

Biotehnologia agricola poate fi utila si pentru imbunatatirea si cresterea calitatii nutritive a anumitor culturi. De exemplu, putem vorbi despre cresterea nivelului de beta-caroten din rapita, soia, porumb, imbunatatirea compozitiei din petrol si reducerea deficientei de vitamina A din orez si din alte fructe si legume. Exista cercetari in domeniul biotehnologiei pentru a produce culturi care nu vor fi afectate de climatul aspru sau de diferitele conditii de mediu si care vor necesita mai putina apa, ingrasaminte si forta de munca. Acest lucru ar reduce considerabil cerintele si presiunile asupra terenului si faunei salbatice.