Alegerea plantelor ce vor fi cultivate poate fi facuta in functie de experienta echipei de management. Chiar si cu o echipa experimentata ar trebui sa iei in considerare cultivarea cerealelor si a mai multor tipuri de plante pentru maximizarea profitului in orice moment.

Asigurarea prin culturi multiple

Intrucat preturile alimentelor sunt foarte volatile, o ferma simpla este de regula la mila pietei. Aceasta va decide daca vei obtine sau nu profit in fiecare an din recolta stransa. Plantarea pomilor fructiferi sau producerea plantelor diferite te poate ajuta sa creezi diferite sortimente, asigurandu-te astfel impotriva posibilitatii ca profiturile sa scada drastic din cauza scaderii preturilor anumitor produse. Daca scad preturile si nu vei obtine o recolta profitabila, poti transfera o parte din capacitatea de munca pentru cresterea productiei unui alt tip de planta.

Bunuri specializate

Trecerea de la o cultura agricola la alta s-ar putea sa nu mearga asa cum ai sperat, la fel ca echilibrarea unui portofoliu de investitii. Pe de alta parte, costul schimbarilor pentru folosirea terenului poate fi prohibitiv daca necesita munca foarte multa. De asemenea este posibil sa fie necesara respecializarea personalului care va trebui sa lucreze cu fructe si legume care nu le sunt familiare, ceea ce implica noi costuri. In final, echipamentul, uneltele si diferitele produse agricole pe care deja le ai ar putea fi folositoare numai pentru cultivarea anumitor plante, iar din urma vinderii lor s-ar putea obtine numai un mic procent din valoarea initiala. Toate aceste bunuri (pamant, resursa umana si echipamentul) pot fi mult prea specializate pentru a putea fi redirectionate in acest mod fara o gandire in avans.

Daca planuiesti sa folosesti un sistem de cultivare a mai multor tipuri de plante ca un mecanism de asigurare, gandeste-te bine inainte cum poti evita capcana bunurilor. Poate este mai bine sa inchiriezi decat sa iti cumperi echipamentul, pentru a reduce valoarea investitiei; angajeaza personal deja specializat pe culturi multiple sau care invata foarte repede pentru a usura procesul de tranzitie. Vei avea nevoie de un simt foarte bun pentru piata bunurilor de consum si trebuie sa stii sa preconizezi ce se va cauta atunci cand esti hotarat sa schimbi capacitatea sau sa abandonezi cu totul o anumita cultura.

Reclame