Daca ai un spatiu liber in curtea din spate, poti lua in considerare varianta cresterii porcilor, un mod destul de ieftin de a asigura carnea necesara familiei. Avantajul consumului porcinelor pe care i-ai crescut chiar tu este acela ca poti fi sigur ca nu s-au folosite substante chimice care sa dauneze sanatatii familiei tale. Iata cateva sfaturi legate de porcine.

Daca esti la inceputul “carierei” tale in agricultura si nu stii foarte multe informatii despre cresterea bovinelor sau porcinelor, este necesar sa stii sa alegi puii. Un purcel sanatos, avand intre 4 si opt saptamani, ar trebui sa cantareasca intre 9 si 22 kg. Evita sa cumperi un purcel slab, chiar daca iti este oferit la un pret bun, in afara cazului in care doresti sa il cresti ca animal de companie, deoarece nu se va transforma intr-o sursa buna de carne. Vei creste porcii timp de aproximativ 5 luni, pana vor ajunge la o greutate de 90 kg – 100 kg, ceea ce iti va asigura produse din carne de aproximativ 60 kg, in sunca, slanina si untura. Daca ii lasi sa depaseasca aceasta greutate, nu va mai fi profitabil deoarece greutatea aditionala este de regula grasime.

Adapostul este foarte important pentru cresterea porcilor. In mod ideal, porcii trebuie tinuti afara, intr-o zona ingradita pentru a putea face miscare, ceea ce ajuta la dezvoltarea muschilor. Trebuie sa le asiguri un adapost acoperit care sa ii protejeze de soare. Umbra este foarte importanta pentru porci deoarece ei nu transpira, din acest motiv pielea sufera foarte usor arsuri. Poti lua in considerare ideea saparii unui put cu apa sau noroi unde sa se poata racori, sau pot fi udati zilnic cu apa.

De asemenea foarte important este alimentatia corecta. Ii poti hrani cu resturi sau plante din gradina, insa aceasta nu trebuie sa fie singura sursa de mancare. Hrana trebuie suplimentata cu mancare speciala pentru porci care contine vitamine si nutrienti necesari sa ii mentina sanatosi, fara folosirea antibioticelor. Daca doresti sa ii ingrasi repede, poti adauga cereale in alimentatia lor, ele fiind imbunatatite cu vitamine si minerale.

Un aspect de regula neglijat legat de cresterea porcilor se refera la sursa de apa. Fermele de porci trebuie asigurate cu multa apa, improspatata zilnic, pentru ca animalele sa isi mentina sanatatea.  Astfel, ai grija sa iti cresti porcii intr-o maniera sanatoasa. Preparatele speciale pentru porci, impotriva viermilor, trebuie date sub forma de peleta, lunar. De asemenea trebuie vaccinati impotriva bolilor comune de catre veterinarul din localitate.

Reclame