Forta vantului este o sursa de putere incredibil de mare si, in acelasi timp, regenerabila. Pentru captarea energiei vantului sunt necesare fermele eoliene. Morile de vant reprezinta stramosii generatoarelor eoliene din ziua de azi. Dar care este eficienta acestora?

Eficienta fermelor eoliene

Puterea vantului este folosita pentru producerea de electricitate. Aceasta este de fapt o forma de putere solara – schimbarile directiei vanturilor si variabilitatea lor este cauzata de incalzirea neuniforma a solului de catre soare. Pentru a putea folosi in totalitate puterea vantului, in multe tari au fost amenajate ferme eoliene. Aici sunt amplasate mai multe turbine de vant (structuri ce utilizeaza un sistem asemanator turbinelor cu propulsie pentru a capta puterea vantului). Daca toate turbinele functioneaza in acelasi timp, aceste ferme produc cantitati foarte mari de electricitate. Asfel, in functie de numarul si de puterea lor, acestea pot asigura electricitate unui oras, unei case sau doar unei ferme agricole.  Fermele eoliene  sunt puternice doarece sunt forte multe turbine plasate intr-o anumita zona si lucreaza la unison pentru producerea de electricitate. Energia poate fi folosita apoi de intreaga comunitate, fiind furnizata prin reteaua deja existenta, sau poate fi stocata in celule de tip acumulator.

Turbinele pot fi plasate cu fata pe directia vantului sau in directia opusa. Turbinele moderne de vant pot fi folosite pentru captarea vantului, indiferent de directia din care vine, ceea ce le face mult mai eficiente. Cu cat turbina este mai inalta si elicele acesteia mai mari, cu atat va creste si eficienta sa.  Eficienta exacta a fermelor eoliene este aproape imposibil de determinat. Problema o reprezinta factorii care trebuie analizati. Tipul terenului, vantul, marimea turbinelor si multe altele variaza de la ferma la ferma. Nu exista constante, ceea ce face dificila determinarea eficientei. In general, o singura turbina de vant poate converti aproximativ 20% din energia vantului in electricitate. Eficienta cea mai ridicata se inregistreaza la o viteza a vantului cuprinsa intre 8 si 32 km/h. Procentul de 20% este mai mare cu 5-7% decat eficienta folosirii energiei solare, insa aceasta este constanta, spre deosebire de vant.

Desi tehnologia in acest domeniu inca nu a avansat pana la un punct in care sa nu se risipeasca energie si sa fie o eficienta mai mare, putem spune insa ca in comparatie cu alte resurse regenerabile, rezultatele sunt bune. Probabil ca va dura ceva timp pana cand intreaga lume va folosi energia eoliana, insa este clar ca a devenit o sursa importanta de energie alternativa. In tari precum Germania se investeste mult in aceasta directie.

Reclame