In timpul gradinaritului, uneori va trebui sa aplici pesticide sau ierbicide asupra fructelor si legumelor. Trebuie sa fii foarte atent cand esti in contact cu aceste chimicale periculoase. O greseala de aplicare poate avea consecinte devastatoare asupra plantelor, animalelor, asupra ta si a celor din jur.

Taie frunzele uscate

Inainte sa apelezi la metode chimice poti sa combati daunatorii prin taierea frunzelor infectate, ingradire. Melcii de exemplu prefera locurile umede sub frunze sau baza plantelor. Orice sursa care poate atrage daunatorii cum ar fi scanduri vechi, plastic sau alte recipeinte nefolosite trebuie depozitate sau aruncate.

Foloseste diferite insecte

Poti folosi de exemplu buburuza in combaterea paduchilor. Libelula e de asemenea benefica in protectia pomilor fructiferi.

Retete alternative de combatere a daunatorilor

  • Impotriva paduchilor si a viermilor – amesteca 1 lingura de sapun lichid si o ceasca de ulei vegetal. Dilueaza o lingura din aceasta solutie intr-o ceasca de apa si pulverizeaza peste paduchi si viermi.
  • Impotriva gandacilor – praf de acid boric poate fi aplicat pe fisuri sau puncte de intrare ale acestor insecte din gradina ta. De asemenea foile de dafin sunt utile in acest caz.

Pesticide din comert

Daca te hotarasti sa folosesti pesticide din comert, citeste cu atentie eticheta pentru siguranta ta si eficienta maxima.

Echipament adecvat

Imbraca-te adecvat cand folosesti pesticide. Imbraca ceva ce acopera mainile, picioarele si gatul. Ai grija ca manusile din material absorb pesticidele si pot ajunge la piele. Trebuie sa porti cizme necaptusite iar pantalonii sa fie bagati in cizme. Cand ai terminat de folosit pesticide asupra cerealelor sau alte plante, spala tot cu apa si sapun.

Reclame